Foto

Det er sikkert mange som har sett Spanstinden på tur over Gratangs-fjellet.  Med sine 1457 meter til tross - den var uventet lett å gå på.

Men så kunne man parkere ved Bukkemyrvatnet på hele 422 moh.  Etter en kjøretur på bortimot 1,5 time fra Harstad parkerte jeg ved en stor parkeringsplass bak en haug.

Hadde observert at det på M-711-kartet 1432 III-Gratangen var avmerka sti herfra og opp til toppen. Og ikke var det bare tydelig sti - den var faktisk T-merka også, og det helt opp, så det var veldig lett å finne veien.

Fulgte T-merkinga stort sett hele veien. Unntatt fra dette var ca. 1 km akkurat fra kommunegrensen (denne var
forøvrig

ikke avmerka i terrenget, men jeg ser det ut fra kartet). Der

 Spanstind t.h. sett fra P-plassen

valgte jeg å gå helt nede i søkket (ca. 100-150 m nord for løypa) og rett mot en varde jeg kunne se ca 1 km lengre oppe. Ut fra andre som gikk samtidig med meg kunne jeg se at denne ruta var atskillig raskere. På nedoverturen kunne jeg også benytte meg av ei snørand nede i samme søkket.

Møtte på spredte snøflekker med 15-20 cm hard nysnø fra bunnen av eggen mellom Sølvfjellet og Spanstinden. Siste 100 høydemeter under toppen var det fast god nysnø å gå på.

Utsikten her oppe er rett og slett rå. Det stuper ned på 3 sider mot Tennevoll, Spansdalen og Tjuvholla og det uten at man får en følelse av å stå på en egg.  Den siden man

kommer fra er nemlig svært bred.  Så dette er også en

 Luftig på toppen

topp for dere som har problemer med høyden.
Må oppleves !

Brukte 1 time og 55 minutter opp. Da gikk jeg svært fort (kondisen har kommet seg i løpet av høsten). Brukte 1 time og 5 minutter ned igjen. Da småjogget / sprang jeg store deler av veien. Totalt ble det faktisk akkurat under 3 timer gangtid. På oppovertur møtte jeg en på nedovertur som hadde brukt akkurat 2 timer opp. Normalt vil en vel bruke rundt 4 timer t/r.

Satt en time på toppen i bar overkropp og nøt varmen fra sola. Det er altså så vindunderlig deilig å nyte det gode høstværet vi har for tida...  Litt kult var det også å få mobilkontakt med 3 av mine "fjellturkamerater" som befant seg på toppen av Skittendalstind akkurat da jeg var på Spanstind.

 

 

 Rå utsikt mot Tennevoll

Og for de som trenger en avriving... Her finnes et svømmebasseng langs løypa.  Noen har tydeligvis lekt seg...  Men akkurat i dag fristet ikke dette meg...

Ketil

Tilbake til Startsida

 

 Fri entré for de som vil bade...